Co jest zdrowsze kawa czy herbata?
Korzyści zdrowotne kawy i herbaty
Herbata od wieków uważana jest za napój o wielu pozytywnych właściwościach zdrowotnych. Zawartość antyoksydantów, zwłaszcza polifenoli, sprawia, że picie herbaty może korzystnie wpływać na nasze zdrowie. Z drugiej strony, kawa też jest popularna i znana ze swojego pobudzającego działania. Czy zatem w sporze kawa czy herbata, którą warto wybrać dla zdrowia?
Porównanie właściwości zdrowotnych kawy i herbaty
Kawa ma zdolność wpływania na poziom cholesterolu. Badania wskazują, że spożywanie kawy może korzystnie wpływać na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi. Z kolei herbata, zwłaszcza zielona herbata, jest kojarzona z redukowaniem ryzyka rozwoju nowotworów, co czyni ją napojem związanym z profilaktyką zdrowotną. Czy oba napoje mają jednakowo korzystny wpływ na nasz organizm?
Kofeina w kawie i herbacie
Jeśli chodzi o kofeinę, to zarówno kawa jak i herbata zawierają tę substancję, która jest znana ze swojego działania pobudzającego. Dawkowanie kofeiny w filiżance kawy może być różne w zależności od przygotowania napoju. Badania sugerują, że kofeina może mieć wpływ na rozwój cukrzycy typu 2, dlatego istotne jest kontrolowanie spożycia kofeiny z obu napojów.
Jak parzyć kawę i herbatę?
Wbrew pozorom, sposób przygotowania kawy czy herbaty może mieć znaczenie dla korzyści zdrowotnych, jakie odnosimy z ich spożycia. Różnice między espresso a kawą mieloną mogą wpływać na zawartość substancji odżywczych w napoju. Z kolei picie herbaty, zarówno czarnej jak i zielonej, może mieć pozytywny wpływ na organizm, zwłaszcza jeśli sięga się po nią regularnie.
Antyoksydanty w kawie i herbacie
Czarna herbata jest bogata w antyoksydanty, które pełnią istotną rolę w zapobieganiu wielu chorobom. Z kolei ziarna kawy są również źródłem antyoksydantów, co sprawia, że spożycie kawy może być związane z obniżeniem ryzyka wystąpienia nowotworów. W sporze kawa czy herbata, należy zwrócić uwagę na ich zawartość antyoksydantów.